Ursitoarele personaje magice

Bine ati venit pe blogul nostru !

Ursitoarele personaje magice

Ursitoarele - Personaje magice

Traditiile si obiceiurile strabune au inceput sa piarda tot mai mult din importanta la noi, fiind ori uitate ori simplificate. In schimb, au aparut alte sarbatori, alte obiceiuri, imprumutate de la alte popoare, in special de peste ocean. Traditia Ursitoarelor a suferit si ea numeroase modificari si transformari de-a lungul timpului.


Ce sunt insa ursitoarele si ce trebuie sa facem pentru a le imbuna?


In lumea satului romanesc, ursitoarele erau fiinte imaginare, despre care se credea ca au darul si menirea de a hotărî destinul omului de la nastere. Fiinte magice, aceste femei sunt surori cu ielele si la fel de misterioase si de nestatornice ca acestea.


Desi nimeni nu le-a vazut si foarte rar a fost dat sa fie auzite, acestea apar in casa noului nascut pentru a-i stabili soarta si pentru a-i pecetlui linia vietii. Numarul lor nu este cunoscut cu exactitate. Oltenii spun ca sunt 3 personaje, in Moldova par a fi trei, sapte, noua sau doisprezece, in timp ce transilvanenii oscileaza intre trei, sapte sau unsprezece ursitoare. Pentru ca nu au fost vazute, nici aspectul lor exterior nu este cunoscut, insa sunt reprezentate fie ca tinere fecioare in haine diafane, fie ca batrane cu parul alb si cu umerii incovoiati de greutatea anilor.


Menirea lor este de a veni la capataiul copilului si a stabili impreuna care va fi cursul vietii. Pentru a imbuna aceste personaje moasa si nasa pregatesc o masa imbelsugata care sa le astepte si care sa le induplece sa urseasca o soarta blanda bebelusului. Chiar daca difera de la o regiune la alta, obiceiul pregatirii acestei mese trebuie sa cuprinda produse precum paine sau grau, apa, vin, bani, sare, zahar, la care se adauga si altele, precum carti, creioane, ceapa, seminte, etc.. Masa plina de bunatati este asezata si pregatita seara, iar dimineata lucrurile de pe ele se impart in familie si catre copiii din vecini.Intra in lumea noastra de poveste, alege serviciile nostre si veti avea o petrecere de neuitat !

Servicii de cea mai inalta calitate, profesionalism si eleganta, intr-un singur cuvant, Ursulla !